Main menu:

Kalender

september 2024
m ti o to f l s
« Jun    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Utrustningen i styrkelyft.

Niklas ruud med bänktröjan på.

Artikeln är skriven och lånad från Josepine (Ladyinsane)Kvists Blogg!

Jag har tidigare skrivit om min sport, styrkelyft, och del ett går att läsa här. Nu fortsätter jag med del två av denna serie; styrkelyftsutrustning.

Inom styrkelyft används en viss typ av utrustning på tävling. Eftersom det finns mycket skilda åsikter om dessa dräkter ska jag försöka förklara vad de är samt hur de används.

Generellt om utrustning
Utrustning, om det så är dräkter, lindor eller bälten, har nästan alltid använts inom styrkelyft. Grundtanken med utrustningen är att den ska skydda och avlasta kroppen från de mest extrema belastningarna, vilket gör att man kan öka belastningen ännu mer utan att riskera allvarliga skador.

Under dem senaste åren har tygerna som används i utrustningen blivit allt hårdare och styvare, vilket syns på rekorden som blir allt tyngre och tyngre.

Knäböjsdräkt & lindor
Knälindor var den första utrustningen som användes inom styrkelyft. Det började som enkla gaslindor för att värma och skydda stela knän, men någon kom på att hårt lindade knän klarar av vikter långt över det normala. Sedan dess har lindorna utvecklats, som för bästa effekt lindas stenhårt, och vissa personer hävdar att det är knälindorna som “ger” mest kilon i extra belastning. Den extra belastningen som hårt lindade knän innebär kommer dock med ett pris, vilket är att det är mycket svårare att nå godkänt djup. De flesta satsar på hårt lindade knän i kombination med en tight knäböjsdräkt. Knäböjsdräkten ska sitta hårt på kroppen vilket stärker framförallt runt bålen och korsryggen.

Bänktröja
En korrekt använd bänktröja avlastar den tyngsta delen av en bänkpress, dvs de första centimetrarna ovanför bröstet och den del där bröstmuskeln arbetar mest (bänkpress är ett komplext samarbete mellan bröst, axlar och triceps). Halvvägs upp däremot så avtar effekten från tröjan, och triceps får arbeta mer.

Precis som det är svårt att komma ner i godkänt djup i knäböj med dräkt och lindor, så är den stora utmaningen i bänkpress med tröja, att komma ner till bröstet. De allt hårdare tygerna kräver allt tyngre belastning för att komma ner, och i extrema fall kommer man ner till bröstet med en vikt som man sedan bara precis orkar låsa upp.

Bänktröjan förändrar själva lyftet till den grad att specialträning krävs för att bli duktig med bänktröja. Framförallt innebär bänktröjan tung tricepsträning för utlåsningen och mycket bänkande till kloss, dels för lära sig hantera vikter men också för att kunna pressa sig själv att komma ner på lättare vikterna.

Marklyftsdräkt
Markdräkten påminner om knäböjsdräkten. Markdräktens axelband sitter väldigt tight vilket ger en viss slangbella-effekt i botten av lyftet. Rent generellt lyfter man inte mycket mer med markdräkten men däremot skyddar och stärker kroppen. Detta gör att maxlyft med markdräkt oftast är bra mycket mindre skadligt än maxlyft utan dräkt.

Extremare sport
Samtidigt som utrustningen gör att fler avskräcks att tävla i styrkelyft, finner jag själv sporten mer attraktiv på grund av utrustningen. Utrustningen kräver ett starkare psyke och mer att bemästra, vilket för mig är en större utmaning.

Fusk?
En del anser att styrkelyftsutrusning är fusk, men i själva verket är det mer än rättvist eftersom alla får tävla med utrustning. Många envisas med att jämföra styrkelyft med vanliga gymlyft, vilket är rätt dumt, eftersom det inte bara är utrustning som skiljer, utan även knäböjsdjup, stopp i bänkpress och en hel rad andra regler. Utrustningen är del av en sport och för att lyckas inom sporten måste man använda utrustningen. De som anser att utrustningen är fusk, tror oftast att det bara handlar om att ta på sig bänktröja och bänkpressa. Men det är så mycket mer än så! Utrustningen kräver otroligt mycket träning och målmedvetenhet för att lyckas med, och det är ingenting som bara händer.

Socialt
Positivt med utrustningen är att man tvingas träna tillsammans, för man behöver hjälp. Styrkelyftare är oftast väldigt måna om att hjälpa varandra, för alla vet att man behöver den hjälpen själv också. Detta skapar en bra klubbkänsla vilket bara är positivt i och med att styrkelyft är både en individuell men samtidigt en lagsport.

Nu hoppas jag att ni har lärt er lite nytt om sporten. I nästa del kommer jag skriva om våra olika tävlingar!   Skrivet av Josepine (Ladyinsane)Kvist